Mezar Önerileri ve Faydalı Bilgiler
Mezar taşı seçilirken taş cinsi seçimi çok önemlidir. Mezar yapıldıktan sonra yıllarca güneşe, yağmura, buzlanmaya maruz kalacak, içindeki toprak ıslanıp kışın don yapınca dışarıya doğru baskı yapacak, zemindeki en ufak kayma yüzeydeki taşlarda çok büyük basınca sebep olacaktır.
Ülkemizde geleneksel olarak mezar yapımında genellikle mermer ve traverten kullanılmıştır. Bunun sebebi bu mermerlerin yaygın şekilde bulunması, maliyetlerinin daha düşük olması ve mermerciler tarafından işlenmelerinin kolay olmasıdır. Halbuki mermer, traverten gibi başkalaşım kayaçlar iç mekanda kullanıma uygundur. Sertlikleri düşüktür (3-4 mohs) ve damarlı, kılcal çatlak barındıran dayanıksız yapıları, basınca maruz kalınca çatlayıp dağılmalarına sebep olmaktadır. Mermer ve travertenlerin asitlerle reaksiyon vermeleri bir diğer sıkıntıdır. Yağan her yağmurda bir miktar asit vardır. Mezar üzerinde çürüyen yapraklar, kuş pislikleri gibi yabancı maddeler aside sebep olur. Bunlar mezar yüzeyinin aşınmasına sebep olur. Birkaç ay içerisinde mermer mezarların önce yüzey cilası matlaşır, sonra pütürlenen yüzey kararmaya ve kir emmeye başlar.
Mezar yapımında kullanılması gereken asıl taş çeşitleri granit, bazalt, diyabaz gibi volkanik kayaçlardır. Özellikle granit grubu taşlar, yüksek sertlik dereceleri (5-7 mohs), esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle en dayanıklı mezar ve anıt taşlarıdır.